Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovskej knižnici inštalovali výstavu k výročiu Nežnej revolúcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Liptovská knižnica funguje už 190 rokov, je verejnou regionálnou knižnicou pre okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok.

Liptovský Mikuláš 11. novembra (TASR) - Okrúhle výročie Nežnej revolúcie si pripomínajú aj v prvej verejnej knižnici na Slovensku, v Liptovskej knižnici Gašpara Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši. Obdobie spred 30 rokov priblíži výstava i štvrtková (14. 11.) beseda s Viliamom Dolníkom a Jozefom Repaským, ktorí sa zaslúžili o šírenie myšlienok revolučných dní na hornom Liptove.

"Výstava obsahuje nielen knihy, ktoré obsahovo spracúvajú tematiku tohto obdobia a sú vybraté z fondu knižnice, ale aj noviny, plagáty, listy, výstrižky, nálepky a letáky. Tie pochádzajú zo súkromnej zbierky novinára Petra Laučíka," uviedla pre TASR Tatiana Moravčíková z Liptovskej knižnice. Súčasťou je tiež zbierka samizdatovej literatúry, ktorú pre účely výstavy poskytol bývalý stredoškolský profesor Viliam Dolník.

Ako prví si v deň otvorenia výstavu pozreli žiaci z odborného učilišťa v Liptovskom Mikuláši. "Peter Laučík ako priamy účastník a iniciátor vzniku Verejnosti proti násiliu (VPN) v Liptovskom Hrádku deťom priblížil atmosféru novembrových dní v Liptove. Oboznámil ich s hlavnými historickým faktami a myšlienkami Nežnej revolúcie. Porozprával o atmosfére v totalitnom režime aj o ideáloch Novembra, o ich ne/naplnení v súčasnosti," načrtla Moravčíková.

Výstava je prístupná verejnosti do pondelka (18. 11.) v čase otváracích hodín knižnice.

Liptovská knižnica funguje už 190 rokov, je verejnou regionálnou knižnicou pre okresy Liptovský Mikuláš a Ružomberok. V roku 1829 ju otvoril liptovskomikulášsky zeman, knihár a kníhkupec Gašpar Fejérpataky-Belopotocký. Čitatelia tu nájdu beletriu pre dospelých, hudobné dokumenty a verejný internet. V budove sídlia sklady a depozity, akvizícia a katalogizácia, bibliografia a knihárska dielňa.