Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

V Múzeu slovenskej dediny v Martine predstavia fašiangové zvyky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Každého stého návštevníka Múzea slovenskej dediny odmenia voľnou vstupenkou do všetkých expozícií SNM v Martine na rok 2024.

Martin 6. februára (TASR) - Na prvom tohtoročnom podujatí v Múzeu slovenskej dediny v Martine Už sa fašiang kráti môžu návštevníci v nedeľu (11. 2.) spoznať pravú fašiangovú atmosféru. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že v sprievode masiek so začiatkom o 10.30 h, 12.30 h a 14.30 h sa predstavia fašiangovníci z folklórnej skupiny Limbora z Prečína pri Považskej Bystrici s programom Chodzenie po kláce. Za náreku plačiek a veselej muziky pochovajú basu, ktorá bude odpočívať až do vzkriesenia na Veľkú noc, uviedla.

Do programu sa budú môcť podľa nej zapojiť aj návštevníci, ak prídu v maske a doplnia sprievod. "Nielen zamaskovaní návštevníci si budú môcť počas podujatia spolu s tradičnými maškarami - chlap v koši, turoň, chriapa, prespanka, baba naopak, slamenár, sitárik či jazdec na koni - zaspievať a zatancovať," priblížila.

Každého stého návštevníka Múzea slovenskej dediny odmenia voľnou vstupenkou do všetkých expozícií SNM v Martine na rok 2024. "Počas podujatia nebudú chýbať ani ukážky a predaj výrobkov od ľudovoumeleckých výrobcov a pripravené budú aj ukážky prípravy tradičnej fašiangovej pochúťky - fánok," dodala Kiripolská.