Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

V Ružomberku sa vlani narodili aj Neymar či Aysha

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V štatistike najčastejších krstných mien pre novorodeniatka dominovali v Ružomberku najmä tradičné, niektorí rodičia však siahli aj po netradičných menách.

Ružomberok 9. januára (TASR) - Ružomberská matrika vlani zaevidovala 449 narodených, čo je oproti roku 2022 pokles o 85 detí. Chlapcov prišlo na svet 223 a dievčat 226. Medzi nimi aj Neymar či Aysha. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

"Najobľúbenejšie krstné mená, ktoré dali rodičia deťom, boli Eliška, Sofia, Ema, Emma, Timea, Dorota, Paulína pre dievčatá a Adam, Samuel, Juraj, Kristián, Matej, Tomáš, Lukáš, Andrej, Jakub pre chlapcov," uviedol hovorca.

V štatistike najčastejších krstných mien pre novorodeniatka dominovali v Ružomberku najmä tradičné, niektorí rodičia však siahli aj po netradičných menách. Medzi chlapcami to boli napríklad Matteo, Nathan či Neymar. Medzi dievčatami sa objavili mená Elliana, Cynthia, Aurora, Lina, Loriana, Aysha či Tamia.

Počet sobášov oproti predminulému roku klesol o 28, vlani do manželstva vstúpilo 134 párov. "Spečatiť svoj manželský sľub pred oltárom v kostole sa rozhodlo 51 snúbencov, pri civilnom obrade na mestskom úrade si svoje áno povedalo 83 párov," priblížil Miškovčík.

Matričný úrad Ružomberok zaznamenal v minulom roku vo svojom územnom obvode aj 565 úmrtí, z toho bolo 298 žien a 267 mužov. Mortalita na území mesta a obcí Štiavnička, Ludrová, Liptovská Štiavnica, ktoré patria do územného obvodu ružomberskej matriky, oproti roku 2022 poklesla o 85 ľudí. V porovnaní s rokom 2021 je minuloročný pokles úmrtí o 238 ľudí.