Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Na stredných školách v Žilinskom kraji pribudne deväť nových odborov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

V SOŠ stavebnej v Liptovskom Mikuláši je novým učebným odborom nástrojár. Požiadavka vzdelávať v tomto odbore vznikla na základe dopytu strategického zamestnávateľa v regióne horného Liptova.

Žilina 10. februára (TASR) - V školskom roku 2024/2025 ponúkne osem stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) možnosť štúdia v deviatich nových študijných odboroch. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Doplnila, že Stredná odborná škola (SOŠ) technická v Čadci ponúka pre žiakov základných škôl štúdium v učebnom odbore elektromechanik - chladiace zariadenia a tepelné čerpadlá. SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline prichádza s ponukou študijného odboru veterinárne zdravotníctvo a hygiena - chov hospodárskych zvierat. SOŠ polytechnická v Ružomberku napĺňa otvorením študijného odboru technik spracovania plastov požiadavky zamestnávateľa, ktorý ponúka štúdium v systéme duálneho vzdelávania, uviedla.

V SOŠ stavebnej v Liptovskom Mikuláši je novým učebným odborom nástrojár. Požiadavka vzdelávať v tomto odbore vznikla na základe dopytu strategického zamestnávateľa v regióne horného Liptova v odvetví strojárstva. SOŠ obchodu a služieb v Dolnom Kubíne ponúka študijný odbor s maturitou kaderník - vizážista a učebný odbor čašník, servírka. SOŠ obchodu a služieb v Čadci otvára z dôvodu rozšírenia ponuky v systéme duálneho vzdelávania v sektore gastronómia a hotelierstvo učebný odbor pracovník v gastronómii, priblížila hovorkyňa ŽSK.

Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši reaguje rozšírením ponuky o študijný odbor služby v cestovnom ruchu na potreby systematického rozvoja turistického ruchu v najnavštevovanejšom regióne Slovenska. SOŠ dopravná v Martine otvára študijný odbor operátor výroby, modernizácie a opráv koľajových vozidiel, ukončený maturitnou skúškou. Pôjde o experimentálne overovanie študijného odboru formou duálneho vzdelávania, uzavrela Lacová.