Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

VAŽEC: Po prívalovej povodni rátajú škody v polstovke rodinných domoch

Na snímke bahnom zanesený dvor pri jednom z domov po podvečernej prívalovej povodni v obci Važec 26. mája 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Voda v obci postupne upadla.

Važec 27. mája (TASR) – V hornoliptovskej obci Važec pokračujú dnes po prebdenej noci v odstraňovaní následkov prívalovej povodne, ktorá sa v utorok 26. mája popoludní prehnala tromi časťami najvýchodnejšej obce Žilinského kraja a spôsobila zatiaľ nevyčíslené škody obyvateľom približne 50 rodinných domov.


„Naši dobrovoľní hasiči hliadkovali celú noc. Voda postupne upadla a hladiny potokov sa vrátili do normálu. Spolu so štátnymi vodohospodármi sme sa ihneď pustili do čistenia zanesených korýt. Vyhlásená mimoriadna situácia zostáva naďalej v platnosti,“ informoval TASR dnes predpoludním starosta Milan Lištiak.

Ani najstarší Važťania si podľa neho nepamätajú takúto veľkú a náhlu povodeň spôsobenú miestnymi potokmi. „V roku 1958 sa vylial Biely Váh, ale teraz jeho upravené koryto vydržalo. Potoky v oveľa menšom rozsahu hrozili začiatkom tohto tisícročia, ale takéto niečo sme nečakali ani v zlom sne,“ pokračoval Lištiak.

„Najúčinnejším riešením bude prehĺbenie a spevnenie korýt potokov, no na to treba veľmi veľa finančných prostriedkov. Sami si určite neporadíme, budeme žiadať podporu zo štrukturálnych fondov i vládnu pomoc. Čoraz nevyspytateľnejšie počasie ukazuje, že takéto pohromy sa budú asi opakovať častejšie,“ dodal starosta Važca.