Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Práce na protipovodňovej ochrane vo Vitanovej pozastavil nález munície

Zaplavená dedina Vitanová. OTO TASR - Lýdia Vojtaššáková Foto: TASR

Hovorca vodohospodárskeho podniku zdôraznil, že pozastavenie prác by nemalo ovplyvniť termín dokončenia stavby.

Vitanová 28. novembra (TASR) – Výkopové práce na stavbe protipovodňovej ochrany na rieke Oravica v obci Vitanová (okres Tvrdošín) sú od štvrtka dočasne pozastavené. Na 200-metrovom úseku stavby objavili robotníci za posledné obdobie už piaty kus munície z druhej svetovej vojny. Ďalší postup bude podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Mariána Bocáka známy v najbližšej dobe.

"Od prvého nálezu munície sú na stavbe zavedené mimoriadne opatrenia. K odstráneniu munície došlo za pomoci pyrotechnikov," povedal Bocák.

Podľa starostu Vitanovej Dušana Ondríka ide pravdepodobne o pozostatky z mínometných granátov po druhej svetovej vojne. "Z rozprávania starých otcov vieme, že sa v tej časti uskutočnili za vojny boje. V jednej časti obce boli Rusi, v druhej Nemci, trvalo to päť až sedem týždňov," priblížil.

Hovorca vodohospodárskeho podniku zdôraznil, že pozastavenie prác by nemalo ovplyvniť termín dokončenia stavby. Výstavba vyše 700-metrov dlhej protipovodňovej ochrany by mala byť ukončená v prvej polovici budúceho roka.