Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Žilinský kraj

Výťažok z predaja detských pohľadníc opäť pomohol žilinskej nemocnici

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

Finančné prostriedky z predaných pohľadníc dlhodobo smerujú na novorodenecké oddelenie.

Žilina 27. augusta (TASR) - Fototerapeutickú lampu na novorodenecké oddelenie, bioptronovú lampu s príslušenstvom, lôžko, pomôcky na cvičenie a muzikoterapiu na oddelenie fyziatrie, balneológie a rehabilitácie, ale aj vankúše na oddelenie liečebne pre dlhodobo chorých a košele pre pacientov na oddelenie vnútorného lekárstva kúpila Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline z výťažku z predaja detských maľovaných pohľadníc.

Ako informovala hovorkyňa FNsP v Žiline Viera Jurčiová, sumu 7720 eur nemocnici venovalo Občianske združenie Priatelia stonožky. „Vybrali sme oddelenia, ktoré nám pomohli s predajom pohľadníc a získaná suma sa násobila určitým koeficientom, aby sme mohli poskytnúť všetky peniaze, ktoré sme získali z predaja pohľadníc a z dvoch percent z dane,“ vysvetlila predsedníčka OZ Priatelia stonožky Daniela Popluhárová.

Finančné prostriedky z predaných pohľadníc dlhodobo smerujú na novorodenecké oddelenie. „Tento rok nám dar pomohol k zakúpeniu fototerapeutickej lampy pre deti, ktorou liečime žltačku u novorodencov. Vďaka pomoci OZ Priatelia stonožky dostalo oddelenie veľa vecí potrebných na skvalitnenie nielen lekárskej, ale aj ošetrovateľskej práce u novorodencov. Či to už bol monitor, alebo infúzne dávkovače. Je to milé, že deti pomáhajú deťom, vážime si to,“ povedala vedúca sestra Amália Krkošková.

Opakovaný finančný príspevok dostalo i oddelenie vnútorného lekárstva. „Použijeme ho na skvalitnenie starostlivosti pre našich predovšetkým imobilných a málo sebestačných pacientov. Zakúpili sme 60 košieľ a 26 kožených popruhov na posteľ,“ spresnila lekárka oddelenia Alžbeta Gondžúrová.

Občianske združenie Priatelia stonožky spolupracuje s fakultnou nemocnicou od roku 2002. Doteraz prispeli sumou 67.178,11 eura a 3156 amerických dolárov.