Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Za usmrtenie chlapca vo Veľkej Rači dostal lyžiar podmienku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Súd rozhodol aj o povinnosti obžalovaného nahradiť škodu poškodeným pozostalým.

Čadca 22. januára (TASR) - Za usmrtenie osemročného chlapca pri minuloročnej zrážke na svahu vo Veľkej Rači dostal mladý lyžiar dvojročný podmienečný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom v pondelok súd v Čadci. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská s tým, že rozsudok ešte nie je právoplatný.

"Okresný súd Žilina, pracovisko Čadca, uznal obžalovaného za vinného z prečinu usmrtenia. Uložil mu trest odňatia slobody na dolnej hranici trestnej sadzby vo výmere dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu s probačným dohľadom na tri roky. Obžalovaný je povinný podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom alebo iným odborníkom programu sociálneho výcviku alebo inému výchovnému programu," uviedla hovorkyňa.

Súd rozhodol aj o povinnosti obžalovaného nahradiť škodu poškodeným pozostalým. "Celkovú škodu, skutočnú i nemajetkovú, však krátil o 50 percent, keďže konštatoval spoluzavinenie nebohého poškodeného a aj pozostalých poškodených, čiže rodičov/zákonných zástupcov," vysvetlila Dudová Záborská. Každému z rodičov súd priznal po 13.000 eur. So zvyškom ich nároku ich odkázal na civilný proces. "Konštatované spoluzavinenie malo okrem iných ďalších okolností vplyv aj na rozhodovanie o treste," dodala hovorkyňa.

Obžalovaný s obhajcom sa vzdali práva podať odvolanie. Prokurátor a splnomocnená zástupkyňa pozostalých poškodených si ponechali lehotu na podanie odvolania.

K tragickej nehode došlo 10. februára minulého roka. Na zjazdovke Laliky - Strmá zostal po zrážke s ďalším lyžiarom nehybne ležať osemročný chlapec. Dieťa na mieste oživovali, na pomoc prileteli aj leteckí záchranári. Vrtuľníkom ho transportovali do nemocnice v Martine. Zraneniam však podľahol. Z prečinu usmrtenia čadčianski policajti obvinili vtedy 19-ročného mladíka.