Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Budatínske jarné hry približujú legendy o hrade

Na snímke súťaže Po stopách legiend počas Budatínskych jarných hier v areáli Budatínskeho hradu. Podujatie je druhou aktivitou v rámci projektu Bez kaplnky nie je hrad, určenou na dofinancovanie výstavnej miestnosti v Budatínskom hrade. V Žiline 1. apríla 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Súčasťou víkendového podujatia v Žiline je poznávacia súťaž. Zároveň je to druhá aktivita v rámci projektu Bez kaplnky nie je hrad.

Žilina 1. apríla (TASR) - Návštevníci Budatínskeho hradu, no najmä rodiny s deťmi sa počas aktuálneho víkendu vydajú Po stopách legiend. Poznávacia súťaž je súčasťou dvojdňového podujatia s názvom Budatínske jarné hry, ktoré v areáli hradu odštartovali dnes popoludní. Zároveň je to druhá aktivita v rámci projektu Bez kaplnky nie je hrad, ktorá je určená na dofinancovanie výstavnej miestnosti pri kaplnke Budatínskeho hradu.



"Deti so svojimi rodičmi sa môžu zábavnou formou zoznamovať s príbehmi a legendami, ktoré súvisia s hradom a s kaplnkou Budatínskeho hradu. Pripravili sme sprievodné podujatia, kultúrny program, jarmok ľudových tradičných remesiel, aby aj rodičia mali svoju zábavu a aby aj deti našli ešte kultúrne vyžitie popri tom, ako budú súťažiť," povedala pre TASR riaditeľka Považského múzea v Žiline Zuzana Kmeťová.



Ako doplnila, v rámci projektu financovaného z nórskych fondov vlani zrekonštruovali barokovú kaplnku. "V projekte ostali nevyužité finančné prostriedky, a tak Považské múzeum prostredníctvom svojho zriaďovateľa Žilinského samosprávneho kraja požiadalo a aj dostalo ešte finančný príspevok na takzvané dofinancovanie," dodala.

Novú tvár dostane časť hradu oproti kaplnke, ktorá sa nachádza pod terasou. V nových priestoroch podľa nej vznikne unikátna výstavná miestnosť s príručným depozitom. Doteraz sa vrátil život do budatínskeho parku, hradnej veže, kaplnky a časti vnútorných priestorov samotného hradu. Na obnovu ešte čaká hospodárska budova a ďalšie interiéry.