Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Žilina bude mať moderné trolejbusové depo za takmer 29 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Nové depo má prispieť k zvýšeniu atraktivity verejnej osobnej dopravy v štvrtom najväčšom meste Slovenska.

Žilina 18. januára (TASR) - Výstavbu moderného trolejbusového depa za takmer 29 miliónov eur spustili vo štvrtok v Žiline. Dokončiť by ho mali koncom budúceho roka. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu dopravy Petra Poláčiková.

Nové depo má prispieť k zvýšeniu atraktivity verejnej osobnej dopravy v štvrtom najväčšom meste Slovenska. Ministerstvo dopravy poskytlo na projekt 27 miliónov eur z eurofondov, čo predstavuje hlavný zdroj financovania.

"Moderné depo je predpokladom kvalitnej a rýchlejšej údržby trolejbusov, čo v konečnom dôsledku znamená ich častejšie nasadzovanie a vyššiu hustotu spojov. Veríme, že tým prispejeme k zatraktívneniu mestskej hromadnej dopravy a znížime dopravnú záťaž na mestských komunikáciách," uviedla po slávnostnom poklepaní základného kameňa stavby štátna tajomníčka ministerstva Denisa Žiláková.

Modernizačný projekt je rozdelený na dve etapy. Prvá súvisí s výstavbou krytých odstavných plôch pre trolejbusy v hodnote 3,2 milióna eur. Druhá fáza zahŕňa výstavbu novej haly a modernizáciu existujúcich objektov na Kvačalovej ulici. "Modernizácia údržbovej základne zefektívni a výrazne zoptimalizuje procesy súvisiace s údržbou vozidiel a zabezpečí značné finančné úspory. Navyše zaistí oveľa lepšie podmienky zamestnancom Dopravného podniku mesta Žiliny, ktorí budú pracovať v príjemnejšom prostredí a vďaka modernému vybaveniu dokážu urobiť oveľa vyšší počet úkonov," podotkol primátor Peter Fiabáne.

Z rezortu dopravy dodali, že mestu Žilina venujú dlhodobú pozornosť. Z eurofondov už dopravný podnik nakúpil ekologické trolejbusy a plánuje modernizáciu trolejových dráh a meniarní. Najväčšou investíciou z európskych zdrojov je modernizácia železničného uzla Žilina za 300 miliónov eur.