Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Kultúrne centrum Stanica ponúkne ozveny festivalu Hory a Mesto

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Filmový festival Hory a Mesto je podľa neho od začiatku európskou obdobou Vancouver International Mountain Film Festival.

Žilina 30. septembra (TASR) – Ozveny 15. Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a Mesto ponúkne prvý októbrový víkend kultúrne centrum (KC) Stanica Žilina-Záriečie. TASR o tom informoval PR manažér KC Stanica Žilina-Záriečie Peter Hapčo.

„Okrem tematických filmových blokov Skala, Sneh, Voda, Vysoké hory, Zem, Vzduch, Horské bicykle, Zem zľadovatená sú od 3. do 5. októbra v programe workshopy, športové aktivity a prednášky zaujímavých hostí,“ uviedol Hapčo.

Filmový festival Hory a Mesto je podľa neho od začiatku európskou obdobou Vancouver International Mountain Film Festival (VIMFF), pričom obe akcie spája ich spoluzakladateľ a programový riaditeľ Alan Formánek. Slovenská verzia už tradične ponúka to najlepšie z Vancouveru. „Vancouverské publikum najvďačnejšie reaguje na filmy, ktoré sú autentické, s osobným zainteresovaním hlavných hrdinov. Túto kvalitu filmov oceňujú diváci na celom svete. Autenticita a pravdivosť sú korením horského filmu,“ povedal Formánek.

Medzi programové vrcholy patrí podľa PR manažéra KC Stanica írsky titul Vrchol (Summit), ktorý získal vo Vancouveri Grand Prix a tiež Cenu za najlepší horolezecký film. „Dlhometrážny hraný dokument rekonštruuje jednu z najväčších tragédií horolezeckého sveta z augusta 2008. Na najnebezpečnejšiu horu sveta K2 vtedy liezlo 24 lezcov a 11 z nich pri výstupe zomrelo. Pozoruhodný je aj americký film Cesta z Karakolu (The Road from Karakol) o lezcovi a dobrodruhovi, ktorý prešiel na bicykli naprieč Kirgizskom 1200 kilometrov, aby sa dostal k stene, na ktorú chcel ako horolezec prvýkrát vystúpiť. Tradične nebudú chýbať ani slovenské dokumenty – za všetky spomenieme aspoň portrét najznámejšieho slovenského polárnika svetového formátu Petra Valušiaka Polárnik a film Rasťa Hatiara Slepá dôvera o pozitívnom prístupe k životu a prekonávaní samého seba,“ uviedol Hapčo.

Doplnil, že v rámci sprievodného programu organizátori zaradili prezentáciu Lenky Mičicovej, ktorá má za sebou najťažšie skalné ženské prelezy na Slovensku a rozprávanie Michala Sabovčíka o zimnom prechode celého tatranského hrebeňa, doplnené projekciou dokumentu Pavla Barabáša Stopy na hrebeni. „V sobotu (4.10.) popoludní si budú môcť návštevníci vyskúšať lezenie na cvičnej stene pod Rondlom, k dispozícii tiež budú lanové prekážky, slackline, hod sekerou, streľba lukom či ďalšie aktivity z portfólia združení Preles a Endorfun 2790 – mestské a horské centrá aktívneho oddychu,“ dodal PR manažér Stanice.