Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Žilina rozšíri vďaka dotáciám kapacitu MŠ aj sociálne služby

Na snímke primátor Žiliny Igor Choma počas tlačovej konferencie po skončení rokovania. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu najväčšiu časť tvorí dotácia 80.000 eur z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Žilina 26. mája (TASR) – Mesto Žilina rozšíri vďaka dotáciám vo výške 112.700 eur triedy materských škôl, sociálne služby, zlepší život seniorom v zariadení Úsmev a skrášli komunitnú záhradu na sídlisku Vlčince.

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu najväčšiu časť tvorí dotácia 80.000 eur z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR so spoluúčasťou mesta Žilina 4000 eur na rekonštrukciu Základnej školy (ZŠ) Limbová na Solinkách. "Rekonštrukciou sčasti nevyužívaných priestorov klubovne a priľahlých priestorov sa vytvoria dve nové triedy materskej školy pre 45 detí. Termín začatia stavebných prác je plánovaný na júl 2015 a ukončenie stavby na september 2015," uviedol Choma.

Dotáciu 23.000 eur z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR využije mesto na nákup špeciálne upraveného motorového vozidla na prepravu imobilných osôb do nemocníc, na lekárske vyšetrenie, do inštitúcií kultúrneho a spoločenského života. "Prepravná služba je určená obyvateľom Žiliny, ak ich trvalý alebo prechodný pobyt je na území okresu Žilina. Špeciálne upravené motorové vozidlo by malo byť zakúpené do novembra 2015," doplnil žilinský primátor.

Päť viacúčelových kresiel a desať elektrických polohovateľných postelí kúpi mesto do Zariadenia pre seniorov Úsmev vďaka dotácii 9500 eur z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. "Cieľom tohto projektu je zlepšenie životných podmienok imobilných a ťažko mobilných občanov v zariadení a zároveň aj uľahčenie práce ošetrovateľského personálu," uviedol Choma.

Jarné skrášlenie komunitnej záhrady v Žiline je názov projektu Denného centra pre seniorov – Vlčince, ktorý získal grant 200 eur z Grantového programu pre optimistov Nadácie Orange. "V rámci projektu sa vysadia ovocné stromčeky a pripraví sa záhrada na pravidelné využívanie – vymení sa piesok v pieskovisku, nalakujú sa lavičky a upraví sa štrk na petangovom ihrisku," dodal žilinský primátor.