Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zimné športy

Legkov sa možno obráti na ďalšie inštitúcie, žiada férový proces

Rus Alexander Legkov. Foto: TASR/AP

Ruský bežec na lyžiach sa chce v prípade potreby obrátiť aj na Švajčiarsky najvyšší súd alebo na Súdny dvor Európskej únie.

Bochum 7. novembra (TASR) - Ruský bežec na lyžiach Alexander Legkov je pripravený bojovať proti trestu od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na viacerých inštitúciách. Nemecká advokátska kancelária Wieschemann, ktorá zastupuje Legkova i ďalšieho potrestaného Jevgenija Belova, podala odvolanie na Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

Legkov sa chce v prípade potreby obrátiť aj na Švajčiarsky najvyšší súd alebo na Súdny dvor Európskej únie. "Žiadam jediné, aby ma posudzovala nezávislá inštitúcia vo férovom procese. Viac než 150-krát ma testovali s negatívnym výsledkom, nie v Moskve či Soči, ale v zahraničí v Kolíne nad Rýnom, Lausanne a Drážďanoch. V roku 2013 som zvíťazil na Tour de Ski a nemal som pozitívny test," vyhlásil 34-ročný Legkov prostredníctvom právneho zástupcu, citovala ho agentúra DPA.

MOV doživotne suspendoval Legkova aj Belova z ďalších súťaží pod jeho záštitou. Navyše, prvý menovaný prišiel o zlatú i striebornú medailu, ktoré získal na zimných olympijských hrách 2014 v Soči. Nestalo sa to po pozitívnom dopingovom náleze, ale na základe obvinení zo štátom podporovaného dopingového programu a manipulácie vzoriek v Soči.