Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Kuzminová si na posledných pretekoch vybojovala top10, Fialková šiesta

Na snímke slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová v cieli pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km v 9. kole Svetového pohára v biatlone žien v nórskom Holmenkollene v nedeľu 24. marca 2019. popisu Foto: TASR/Michal Svítok

Trojnásobná olympijská víťazka sa však ešte úplne nemusí rozlúčiť s biatlonom. Aj keď povedala, že v individuálnych pretekoch už nebude štartovať, stále je šanca, že by Slovensku pomohla v štafetách.

Holmenkollen 24. marca (TASR) - Švédska biatlonistka Hanna Öbergová zvíťazila v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom vo finále Svetového pohára v Holmenkollene a zároveň získala aj malý glóbus v tejto disciplíne. Ten veľký pripadol Talianke Dorothee Wiererovej, Slovenka Anastasia Kuzminová obsadila v celkovom poradí tretie miesto. Jej krajanka Paulína Fialková dlho bojovala o celkový triumf v "masse", no nezvládla poslednú streľbu a nakoniec finišovala na šiestom mieste, Kuzminová skončila v posledných individuálnych pretekoch kariéry na desiatej priečke.



"Cieľová rovinka bola pre mňa ešte v pracovnom režime, no potom mi celý tím pripravil obrovské prekvapenie. Sú to chvíľky, ktoré sa neopakujú a sú len raz v živote. Celá moja kariéra bola veľmi zaujímavá, veľmi úspešná. Samozrejme, ako to v športe býva, nebola bez prehier, ale dôležité je, že si pamätám to najlepšie a najkrajšie. Dnešné preteky neboli podľa mojich predstáv, mala som želanie zopakovať úspech z predchádzajúcich dní, ale aj Top 10 je dobrý výsledok. Veľmi som bojovala s emóciami, lebo som vedela, že dnes idem na posledné preteky kariéry, bolo ťažké pozbierať koncentráciu. Šťastie na strelnici som si vybrala už včera a dnes nado mnou prevládali emócie," povedala Kuzminová v cieli.

Trojnásobná olympijská víťazka sa však ešte úplne nemusí rozlúčiť s biatlonom. Aj keď povedala, že v individuálnych pretekoch už nebude štartovať, stále je šanca, že by Slovensku pomohla v štafetách. "Uvažujem nad tým. Momentálne bol zámer dokončiť kvalitne sezónu a nejaké to rozhodovanie bude až potom, ako si oddýchnem a celé to strávim," dodala.

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová v cieli pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km počas 9. finálového kola Svetového pohára v biatlone v nórskom Holmenkollene 24. marca 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


S poslednou sezónou v kariére bola veľmi spokojná. "Všetky sny sa splnili, no jeden ostal, tak asi pôjdem na ďalšiu sezónu," zavtipkovala. "Veľký glóbus som ešte nezískala. Ale pravda je taká, že život a šport ma naučili byť skromná. V dnešných pretekoch bola ešte malá šanca, ale nedokázal som ju využiť."

V záverečných pretekoch sezóny sa bojovalo okrem víťazstva ešte aj o celkové prvenstvo v SP a malý glóbus v hromadných pretekoch. V prvej kategórii to mala najlepšie rozbehnuté Wiererová pred krajankou Lisou Vittozziovou a Kuzminovou, ktorá strácala 50 bodov, no po posledný pretekoch sa škrtali dva najhoršie výsledky. Šancu na malý glóbus v disciplíne mala P. Fialková, keď na prvú Wiererovú strácala len deväť bodov, na druhú Öbergovú štyri.

Na snímke vpravo slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová, vľavo jej strelecký tréner Tomáš Kos počas rozlúčky v cieli pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km počas 9. finálového kola Svetového pohára v biatlone v nórskom Holmenkollene 24. marca 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


Skupina najväčších favoritiek na triumf prišla na prvú streleckú položku spoločne. Kuzminovej sa nevydarila s dvomi minutými terčmi, no P. Fialková bola bezchybná a vyšla z nej na treťom mieste za Öbergovou a Wiererovou. Vittozziová spravila až tri chyby a vypadla z boja o celkový triumf. Na druhej ležke pohorela aj Wiererová s tromi chybami, P. Fialková a Öbergová boli stopercentné, rovnako ako priebežne tretia Nórka Tiril Eckhoffová a štvrtá Nemka Franziska Preussová. Na prvých dvoch streleckých položkách sklopilo všetky terče iba šesť pretekárok a medzi nimi aj Američanka Clare Eganová, ktorá ako jediná zostala čistá aj po prvej stojke. P. Fialková rovnako ako Öbergová išli na jedno trestné kolo, no stále figurovali na čele poradia. Kuzminová pridala po jednom trestnom okruhu na druhej i tretej položke, priebežne figurovala stále na desiatom mieste. Otázka, kto získa malý glóbus, sa rozlúskla na záverečnej streľbe. Öbergová i Fialková minuli zhodne druhý terč, no Slovenka následne aj tretí a štvrtý a tak sa z triumfu v disciplíne tešila Švédka. Kuzminová pridala ešte dva trestné okruhy.

Na snímke uprostred slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová, naľavo ju bozkáva manžel Daniel s jej tímom a pretekármi počas rozlúčky s kariérou v cieli pretekov s hromadným štartom žien na 12,5 km počas 9. finálového kola Svetového pohára v biatlone v nórskom Holmenkollene 24. marca 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok


Öbergová vyhrala v čase 35:56,2 minúty, druhá finišovala Eckhoffová s mankom len 1,3 sekundy a bronzovú pozíciu obsadila Eganová (+10,4 s). P. Fialková skončila nakoniec na šiestom mieste (+54,7 s), Kuzminová obsadila 10. pozíciu (1:04,1 min).

Veľký obdiv si zaslúžila za bojovnosť Paulína Fialková. "Ja som sa šance získať malý krištáľový glóbus nezľakla, len som si celý okruh pred poslednou streľbou opakovala, že nevystrelím, kým si nebudem stopercentne istá. Keď som však na streľbu prišla, telo sa mi roztriaslo, tak som sa snažila odstrieľať aspoň v rytme. Neustála som to, no aspoń mám na čom pracovať."

Na snímke slovenská reprezentantka Paulína Fialková na trati v stíhacích pretekoch žien na 10 km v 9. kole Svetového pohára v biatlone žien v nórskom Holmenkollene v sobotu 23. marca 2019.
Foto: TASR/Michal Svítok

Paulína Fialková sa už v šprinte zdravotne necítila dobre. "Diagnostikovali mi angínu, možno to počuť aj na mojom hlase. Pre mňa je malé víťazstvo už fakt, že som sa postavila na štart. A že sa dve tretiny pretekov vyvíjali tak super, to som ani nečakala. Nakoniec som to neustála, no aspoň obsadila solídne šieste miesto, aj v celkovom hodnotení pohára. Keby mi to niekto povedal pred sezónou, tak tomu neuverím, čiže so sezónou som určite spokojná."

Anna Murínová, trénerka Paulíny Fialkovej, výstižne popísala pocity. "Jedno oko plače, druhé sa smeje, lebo sezóna bola v globále naozaj úspešná, no nevyšiel záver a útok na malý glóbus. Radi budeme spomínať na mimoriadne úspešný december, celá sezóna bola bez nejakých veľkých prepadov a to je dobrý vklad pre ďalšiu prácu."

Preteky s hromadným štartom na 12,5 km žien:

1. Hanna Öbergová (Švéd.) 35:56,2 min (2 tr. okruhy)

2. Tiril Eckhoffová (Nór.) +1,3 s (3)

3. Clare Eganová (USA) +10,4,(1)

4. Denise Herrmannová (Nem.) +21,6 (4)

5. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) +48,7 (2)

6. Paulína FIALKOVÁ (SR) +54,7 (4)

7. Julia Simonová (Fr.) +56,0 (4)

8. Franziska Preussová (Nem.) +56,2 (3)

9. Marte Olsbu Röiselandová (Nór.) +1:01,6 (4)

10. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) +1:04,1 (6)

Konečné poradie SP:

1. Dorothea Wiererová (Tal.) 904 b

2. Lisa Vittozziová (Tal.) 882

3. KUZMINOVÁ 870

4. Röiselandová 855

5. Öbergová 741

6. P. FIALKOVÁ 687

...

69. Ivona FIALKOVÁ (SR) 52


konečné poradie SP v pretekoch s hromadným štartom:

1. Öbergová 220

2. Wiererová 194

3. FIALKOVÁ 194

4. Röiselandová 161

5. Jekaterina Jurlovová-Perchtová (Rus.) 155

6. Ingrid Landmark Tandrevoldová (Nór.) 154

...
10. KUZMINOVÁ 145