Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Riaditeľ pretekov Waldner: Sölden je najlepšie dejisko otvorenia

Na snímke riaditeľ súťaží mužov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Markus Waldner informuje novinárov o zrušení pretekov mužov v Söldene 29. októbra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

V minulosti sa mal Sölden striedať a krátko sa aj striedal s francúzskym Tignes, ale od roku 2000 disponuje výhradným právom.

Sölden 29. októbra (TASR) - Rakúsky Sölden bude aj v nasledujúcich rokoch hostiť úvodné preteky Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Riaditeľ súťaží mužov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Markus Waldner to potvrdil napriek zrušeniu nedeľňajšieho obrovského slalomu.

V minulosti sa mal Sölden striedať a krátko sa aj striedal s francúzskym Tignes, ale od roku 2000 disponuje výhradným právom. Nestalo sa po prvý raz, že na ľadovci Rettenbach úradovalo nepriaznivé počasie. V roku 2006 sa podujatie neuskutočnilo vôbec a o štyri roky neskôr sa nedokončili preteky mužov. Na októbrový predstih riadnej seriálovej sezóny však v súčasnosti nejestvuje vhodnejšia lokalita. "Sölden bude stále dejiskom otváracích pretekov, pretože toto je momentálne absolútne najlepšie miesto pre toto podujatie," zdôraznil Waldner pre TASR.

Jeho kolega pre súťaže žien Atle Skaardal sa musel vyrovnať s ťažkými prírodnými pomermi o deň skôr, vyriešilo to posunutie štartovacej brány. V nedeľu však panovali omnoho horšie podmienky, keď veterná smršť dosiahla až rýchlosť 120 kilometrov za hodinu a predpoveď hlásila ďalšie zosilnenie. "Smútok nezavládol iba u mňa, ale v celom organizačnom výbore. Na ľadovci sa vykonalo mnoho práce, aby sa podujatie mohlo konať. Všetko bolo nachystané, dobrý svah, nové lyže pre obrovský slalom mužov (30-metrový rádius, pozn.). Všetci sa tešili, proti matke prírode však nemôžeme ísť a musíme to akceptovať," pokračoval Waldner.

Otváracie preteky ročníka sa nenahrádzajú, takže v kalendári mužov 2017/2018 bude o jeden "obrák" menej. "Je to smutné, nič nenarobíme a podľa pravidla SP nemôžeme preteky nahradiť. Aktuálna situácia nie je dobrá predovšetkým pre špecialistov na obrovský slalom, ktorí nemajú v kalendári toľko súťaží a prišli o jednu príležitosť získať sto bodov. Na jarnom kongrese rozhodne musíme zvážiť toto pravidlo, či je stále aktuálne. Zmysel dáva pri finále SP, kde platí rovnako zákaz odloženia či nahradenia, ale musíme to prehodnotiť pri otvorení. Nedá sa to zo dňa na deň, no na budúci rok určite prídeme s lepším riešením," dodal Waldner.

Možnosť štartu v Söldene stratil aj slovenský reprezentant Andreas Žampa. "V takom počasí je veľmi zlé súťažiť. Už sme to tu raz zažili, že Adam bol deviaty za veľkého sneženia. Pre niekoho je dobré, keď mu vyjde počasie, ostatní, ktorým snežilo, nemali radosť. Myslím si, že títo pretekári to prijali normálne, pri nepriaznivom počasí to je spravodlivé rozhodnutie," uviedol otec bratov Žampovcov Tomáš Žampa pre TASR.

Andreas si musí počkať aj na premiéru nových lyží vo SP. V kalendári zostali Beaver Creek, Val d'Isere, Alta Badia (december), Adelboden, Garmisch-Partenkirchen (január), Kranjska Gora a Aare (marec). "Začiatkom novembra letíme do Ameriky, kde budeme mať prípravu a potom Severoamerický pohár v 'obráku' a super-G. Budeme sa pripravovať na preteky v Beaver Creeku, kde pokračuje Svetový pohár. Lyže majú menší rádius, pretekári majú menej práce, lebo lyža zatočí viac. Lyžovanie na 'obrákových' je však v podstate stále rovnako ťažké, takže je to o tom, aby to pretekári vedeli," vysvetlil Tomáš Žampa.