Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

FANTÁZIA: Petra Vlhová senzačne a suverénne vyhrala slalom v Aare

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje v cieli víťazstvo slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Veronika Velez-Zuzulová skončila na 6. mieste a tretia Slovenka Barbara Kantorová sa neprebojovala do druhého kola.

Aare 13. decembra (TASR) - Fantastický úspech prvým víťazstvom kariéry v nedeľňajšom slalome Svetového pohára vo švédskom Aare dosiahla Petra Vlhová. Iba 20-ročná slovenská lyžiarka sa so štartovým číslom 19 katapultovala v 1. kole na čelo súťaže s náskokom 28 stotín na Nórku Ninu Loesethovú a v druhom kole svoj náskok na konkurenciu zvýšila na 59 stotín.

Druhé miesto obsadila Švédka Frida Hansdotterová a tretia bola Loesethová (+0,65 s). Veronika Velez-Zuzulová skončila na 6. mieste (+1,30) a s číslom 56 štartujúca Barbara Kantorová sa v 1. kole 44. časom (+5,21 s) neprebojovala do druhej časti súťaže.

Parádny pohľad









V slalome už tretia

Vlhová pred dvoma týždňami zabodovala prvýkrát v najlepšej desiatke SP. V americkom Aspene obsadila 7. miesto a získala 36 bodov. Teraz sto a v poradí disciplíny sa vyšvihla na 3. priečku, jej 160 bodov zároveň znamená aj desiate miesto v celom seriáli. Velez-Zuzulová je na 5. pozícii so 120 bodmi. Vlhová V SP bodovala po siedmy raz a opäť si polepšila pozíciu v štartovej listine SP, posunula sa z 23. priečky na 15., pričom na začiatku sezóny bola na 35. pozícii. Znamená to, že pred najbližším slalomom medzi sviatkami v rakúskom Lienzi ju budú žrebovať v skupine 8-15, takže za šťastných okolností by mohla štartovať aj s výhodným číslom 8. Zuzulová bude naďalej súčasťou žrebu 1-7.

Talentovaná Slovenka mala už minule senzačné prvé kolo, vtedy to stačilo na 4. miesto. V Aare na dynamickej a pomerne jednoducho postavenej trati predviedla najagresívnejšiu jazdu, v každom nájazde okolo tyčí hľadala priamu líniu. Podobným spôsobom odštartovala aj Veronika Velez-Zuzulová, ale hoci nespravila žiadnu výraznú chybu, najmä v spodnej časti jej trochu chýbal esprit. Za Vlhovou na 7. mieste zaostala 88 stotín.

Z jazdy Petry Vlhovej boli namäkko aj exhibičné reportérky Eurosportu, bývalá chorvátska slalomárka Ana Jelušičová i slovinská superstar univerzálneho zjazdárstva, Slovinka Tina Mazeová. Tá si po náročných sezónach dala rok voľno a ako redaktorka videla výkon slovenskej kométy takto: "Petra naozaj prekvapila, toto od nej nikto nečakal. Ale tieto mladé pretekárky na čele s Mikaelou Shiffrinovou nemajú ničím zaťaženú myseľ a idú akoby bez tlaku. Aj Petra to zobrala riadne od podlahy."

Zuzulová v Aare šiesta

V druhom kole najprv rozbila pretekársky bank Velez-Zuzulová. Išla isto, úžasnou prácou nôh eliminovala potrebu prílišného pohybu ramien, ale v strednej časti trochu ubrala na dravosti. Dostala sa do takmer sekundového vedenia, ale hneď ďalšia pretekárka ju predstihla. Z ôsmeho miesto po prvej časti tom bolo napokon šieste, čo je jej 51. umiestnenie v prvej desiatke.

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová v prvom kole slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


Ako posledná sa na štart celých pretekov postavila Vlhová a opäť excelovala. V hornej časti síce niektoré oblúky "podržala" a stratila oproti Hansdotterovej polovicu náskoku, ale v trochu viac zatvorenom spáde do cieľa našla ideálny rytmus a vzhľadom na ostatné odstupy i všetky okolnosti v Aare triumfovala suverénne. "Svah nebol príliš zložitý a ťažký a to mi v podstate vyhovovalo. Takže som ani necítila, že by som mala v jazdách nejaké veľké rezervy. Najmä to prvé kolo som išla veľmi dobre a naplno. No keď som došla do cieľa, neverila som vlastným očiam, že som prvá. V druhom kole som už bola trochu nervózna, ale opäť som išla do toho naplno, neoplatí sa ísť na istotu," referovala TASR Vlhová.

Fantastické prvé kolo

Fantastické prvé kolo nedeľňajšieho slalomu Svetového pohára vo švédskom Aare predviedla Petra Vlhová. Iba 20-ročná slovenská lyžiarka sa so štartovým číslom 19 katapultovala na čelo súťaže a viedla s náskokom 28 stotín na Nórku Ninu Loesethovú. Jasný odstup 57 stotín si vytvorila od tretej Rakúšanky Michaely Kirchgasserovej.

Vlhová na dynamickej a pomerne jednoducho postavenej trati predviedla najagresívnejšiu jazdu, v každom nájazde okolo tyčí hľadala priamu líniu. Podobným spôsobom odštartovala aj Veronika Velez-Zuzulová, ale hoci nespravila žiadnu výraznú chybu, najmä v spodnej časti jej trochu chýbal esprit. Za Vlhovou na 7. mieste zaostala 88 stotín. S číslom 56 štartovala aj tretia Slovenka Barbara Kantorová, namerali jej 44. čas (+5,21 s) a do 2. kola nepostúpila.



Zranená Shiffrinová

Súťaž neabsolvovala slalomárska suverénka uplynulých sezón a dvojnásobná víťazka zimy Mikaela Shiffrinová. Fenomenálna Američanka si v sobotňajšom rannom rozjazdení pred obrovským slalomom zranila koleno a práve v nedeľu odlietala domov. "Mám poškodený väz a narazenú kosť. Dúfam, že sa neobjaví ďalší problém, o celkovej diagnóze budem vedieť viac po vyšetrení mojím lekárom," referovala na sociálnej sieti lyžiarka, ktorá je v hustých bránkach úradujúcou šampiónkou na všetkých troch elitných frontoch - na MS, ZOH i v SP.

Výsledky slalomu SP v Aare:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:44,26 min., 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +0,59, 3. Nina Loesethová (Nór.) +0,65, 4. Michaela Kirchgasserová (Rak.) +1,06, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,22, 6. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR) +1,30, 7. Šárka Strachová (ČR) +1,38, 8. Emelie Wikströmová (Švéd.) +2,26, 9. Nastasia Noensová (Fr.) +2,31, 10. Maria Pietilä-Holmnerová (Švéd.) +2,47, ... Barbara KANTOROVÁ (SR) - nepostúpila do 2. kola

Celkové poradie SP (po 9 zo 41 súťaží):

1. Lindsey Vonnová (USA) 400 b., 2. Hansdotterová 315, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) 296, 4. Lara Gutová (Švaj.) 278, 5. Federica Brignoneová (Tal.) 220, 6. Eva-Maria Bremová (Rak.) 217, ... 10. VLHOVÁ 160, 17. VELEZ-ZUZULOVÁ (obe SR) 120

Priebežné poradie v slalome (po 3 z 10 súťaží):

1. Hansdotterová 220, 2. Shiffrinová 200, 3. VLHOVÁ 160, 4. Strachová 146, 5. VELEZ-ZUZULOVÁ 120, 6. Loesethová 106
.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje na pódiu víťazstvo slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


Víťazná slovenská lyžiarka Petra Vlhová (v strede) pózuje na pódiu s druhou Švédkou Fridou Hansdotterovou (vľavo) a treťou Nórkou Ninou Lösethovou (vpravo) po pretekoch slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


Víťazná slovenská lyžiarka Petra Vlhová (v strede) pózuje na pódiu s druhou Švédkou Fridou Hansdotterovou (vľavo) a treťou Nórkou Ninou Lösethovou (vpravo) po pretekoch slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


Slovenská lyžiarka Petra Vlhová v prvom kole slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


Slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje v cieli víťazstvo slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP


Slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje v cieli víťazstvo slalomu Svetového pohára v alpskom lyžovaní vo švédskom stredisku Aare 13. decembra 2015.
Foto: TASR/AP