Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Na Sabovčíkovej šou budú i súrodenci Beständigovci a Březinová

Na ilustračnej snímke športová dvojica Oľga Beständigová a Ilhan Mansiz z Turecka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sabovčík sa už raz lúčil s kariérou, v roku 2016 korčuľoval počas exhibície na majstrovstvách Európy v Bratislave, no teraz bude mať oveľa väčší priestor a celú vlastnú šou.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Na rozlúčke Jozefa Sabovčíka 7. novembra na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave sa slovenským divákom predvedie viacero svetových i domácich krasokorčuliarskych hviezd. Na podujatí Fire on Ice nebudú chýbať ani bývalí reprezentanti a súrodenci Oľga a Jozef Beständigovci či nádejná česká pretekárka Eliška Březinová. Všetci traja sa s bronzovým medailistom zo ZOH 1984 veľmi dobre poznajú a veria, že spoločne predvedú divákom v Bratislave úžasnú šou.

Sabovčík sa už raz lúčil s kariérou, v roku 2016 korčuľoval počas exhibície na majstrovstvách Európy v Bratislave, no teraz bude mať oveľa väčší priestor a celú vlastnú šou. "V tom roku 2016 to poňal ako svoju osobnú rozlúčku, no tam to bola taká vsuvka počas ME. Teraz je to celé pre neho a myslím si, že to bude úžasná vec. Jožko Sabovčík je svetový velikán a tým, že je náš rodák, tak to znamená ešte viac. Navyše ho poznáme osobne a je náš kamarát. Je úžasné, že môžeme byť súčasťou tejto veľkej šou," povedala Oľga Beständigová.

Tá sa počas exhibície predstaví po rokoch spoločne na ľade so svojím bratom Jozefom. Okrem nich vystúpia aj olympijský víťaz zo Salt Lake City 2002 Alexej Jagudin, zlatá zo Soči 2014 Adelina Sotnikovová, olympijskí víťazi v športových dvojiciach Tatiana Totmianinová a Maxim Marinin či európsky šampión Tomáš Verner. "Bude tu veľa hviezd. Jagudin je nezabudnuteľná postava, fenomén svojej éry. Myslím si, že bol prvý a jediný pretekár, ktorý v jednom roku vyhral majstrovstvá Európy, sveta, olympiádu a Grand Prix. Na ME v Bratislave v roku 2001 síce skončil za Pľuščenkom, ale to bola jediná sezóna, keď mal taký trochu útlm. Myslím si, že si ho bude pamätať aj veľa Bratislavčanov," povedal Jozef Beständig.

Slovenským divákom sa predstaví aj mladá česká krasokorčuliarka Eliška Březinová. Tá sa tiež pozná so Sabovčíkom veľmi dobre, keďže ju od minulého roku trénuje. "Navyše súťažil už s mojím otcom, pozná ho brat a keď sme potrebovali do tímu ešte jedného človeka, mne napadol práve on. Trénovať sme začali už vlani a na majstrovstvách Európy som dosiahla zatiaľ môj najlepší výkon. Je pre mňa obrovská česť, že so mnou vôbec začal spolupracovať. Som za to rada a veľmi mi pomáha, či už po tej fyzickej ale aj psychickej stránke, ktorá je na pretekoch dôležitejšia. Všetci, ktorí sa dostanú na ME či MS, už niečo dokázali a tam je to už najmä o psychike," uviedla dvadsaťtriročná pretekárka, ktorá obsadila na vlaňajších ME 10. miesto.

Spoluprácu s dvojnásobným majstrom sveta si veľmi pochvaľuje najmä preto, že sám Sabovčík súťažil na najväčších svetových fórach a do jej tímu priniesol cenné skúsenosti. "Je skôr pokojnejší tréner a všetko dokáže vysvetliť. V porovnaní s mojimi predchádzajúcimi trénermi je iný v tom, že to zažil sám. Vie, aký pocit je jazdiť na majstrovstvách sveta či olympiáde, vie, aká tam je atmosféra. V tom mi pomáha, snaží sa zo mňa odbúrať stres, aby som nebol nervózna," uviedla Češka. Počas šou Fire on Ice predvedie svoj krátky program a pripravuje aj prekvapenie: "Jedna časť bude môj tohtoročný krátky program a druhú ešte nevieme presne, ale asi si vyberiem nejakú hudbu, na ktorú jazdil Jozef, a skúsim na to niečo vytvoriť."