Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zimné športy

Paralympionička Farkašová zavŕšila účinkovanie na MS zlatom v slalome

Henrieta Farkašová a jej sprievodkyňa Natália Šubrtová Foto: TASR/AP

V kategórii telesne znevýhodnených obsadila Petra Smaržová podobne ako v pondelňajšom obrovskom slalome štvrtú pozíciu. K bronzu jej chýbala necelá sekunda.

Tarvisio 31. januára (TASR) - Slovenská paralympionička Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou zavŕšili účinkovanie na majstrovstvách sveta zjazdovom lyžovaní v talianskom Tarvisiu ďalším triumfom. V poradí už štvrtú zlatú medailu získali v utorňajšom slalome, pred druhou Britkou Millie Knightovou mali náskok viac ako dvoch sekúnd.

Farkašová získala na svetovom šampionáte celkovo päť medailí, najcennejší kov jej patrí zo super-G, superkombinácie, obrovského slalomu a slalomu. V zjazde si vyjazdila striebro. "V prvom kole sme si opäť vybojovali veľký náskok. Jazdu v druhom kole by som najradšej vymazala, bola veľmi pasívna a opatrná. Stačilo to však na víťazstvo, tešíme sa zo zlata. Určite ide o najúspešnejšie podujatie našej kariéry. Sme šťastné, že sme sa takto vrátili po dva a pol ročnej pauze a všetkým sme ukázali, že stále na to máme. Dúfam, že takto zabojujeme aj o rok v Pjongčangu," zhodnotila záverečné preteky na MS Farkašová.

V kategórii telesne znevýhodnených obsadila Petra Smaržová podobne ako v pondelňajšom obrovskom slalome štvrtú pozíciu. K bronzu jej chýbala necelá sekunda.

Ďalšiu medailu pre Slovensko vybojoval Jakub Krako, medzi zrakovo znevýhodnenými obsadil v slalome tretiu pozíciu. Jeho reprezentačný kolega Marek Kubačka skončil na štvrtom mieste, Miroslav Haraus nedokončil preteky. "Rozhodol som sa to vyskúšať a vyšlo z toho tretie miesto. Prvé kolo bolo také, že som dal do toho všetko, čo mi zdravie umožňovalo. Sám som však cítil, že za normálnych okolností viem ísť aj rýchlejšie," vyjadril sa k svojej jazde Krako.

MS v zjazdovom lyžovaní - slalom:

ženy - zrakovo znevýhodnené:
1. HENRIETA FARKAŠOVÁ (SR) 1:32,91 min.,
2. Millie Knightová (V.Brit.) +2,22 s.,
3. Noemi Ewa Ristauová (Nem.) +3,14

ženy - telesne znevýhodnené stojace:
1. Andrea Rothfussová (Nem.) 1:36,51,
2. Marie Bochetová (Fr.) +0,03,
3. Anna-Maria Riederová (Nem.) +1,19,
4. PETRA SMARŽOVÁ (SR) +2,15

muži - zrakovo znevýhodnení:
1. Mac Marcoux (Kan.) 1:23,79,
2. Jon Santacana Maiztegui (Šp.) +1,30,
3. JAKUB KRAKO +5,81,
4. MAREK KUBAČKA +9,06,
..., MIROSLAV HARAUS (všetci SR) nedokončil

muži - telesne znevýhodnení stojaci:
1. Arthur Bauchet (Fr.) 1:25,33,
2. Thomas Grochar (Rak.) +0,94,
3. Adam Hall (N. Zéland) +1,38,
..., 11. MARTIN FRANCE (SR) +6,49