Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zimné športy

Nová bobová sezóna štartuje v Lake Placid, Slováci sa predstavia v EP

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vrcholom snaženia posádok budú ZOH 2018 v Pjongčangu (9.-25. februára), kde bobistov a skeletonistov prichýli novovybudovaný tobogan v Alpensia Sliding Center. Tohtosezónny kalendár je bez MS či ME.

Lake Placid 9. novembra (TASR) - Úvodnými pretekmi v americkom zimnom stredisku Lake Placid odštartuje nová sezóna Svetového pohára v boboch a skeletone, ktorá bude mať prívlastok olympijská. Vrcholom snaženia posádok budú ZOH 2018 v Pjongčangu (9.-25. februára), kde bobistov a skeletonistov prichýli novovybudovaný tobogan v Alpensia Sliding Center. Tohtosezónny kalendár je bez majstrovstiev sveta či Európy.

Celkové prvenstvo v SP obhajujú v dvojboboch nemeckí reprezentanti na čele s pilotom Francescom Friedrichom, ktorý ozdobil minulú sezónu aj ziskom zlata na MS. Konkurovať mu budú predovšetkým Rusi s Alexandrom Kasjanovom a Američania so Stevenom Holcombom. Kasjanov triumfoval v predchádzajúcom ročníku v celkovom hodnotení štvorbobov, v ženských dvojboboch slávili sezónny titul Američanky na čele s Jamie Greubelovou Poserovou, ktoré nechali za sebou kanadskú posádku pilotovanú Kaillie Humphriesovou. V skeletone obhajujú tituly u mužov Lotyš Martins Dukurs a u žien Jacqueline Löllingová z Nemecka.

Slovenskí reprezentanti sa predstavia iba v seriáli Európskeho pohára, cez ktorý sa budú snažiť získať miestenku do Pjongčangu. Cestu za olympijským snom začnú v nórskom Lillehammeri, kde majú cez víkend na programe prvé súťažné vystúpenia. Svoje možnosti naznačili už v stredajšom tréningu, v ktorom posádka Radek Matoušek - Patrik Subally obsadila v dvojboboch tretie miesto. Nádejný čas môžu v dejisku ZOH 1994 potvrdiť v "ostrých" pretekoch v sobotu (14.00) a nedeľu (9.00).

Slováci plánujú na ďalších podujatiach zostaviť aj posádku v štvorboboch. V kalendári EP je ešte ďalších päť zastávok - v nemeckých strediskách Altenberg (23.-25.11.) a Königssee (1.-3.12.), vo francúzskom La Plagne (15.-17.12.), rakúskom Innsbrucku (5.-6.1.) a na záver v ďalšom nemeckom rezorte Winterbergu (13.-14.1.). Cez tieto podujatia budú zbierať body do olympijskej kvalifikácie. Z hľadiska ZOH 2018 je kľúčový rebríček IBSF k 14. januáru 2018. Na ZOH sa kvalifikuje najlepších 29 posádok podľa redukovaného poradia osobitne v dvojboboch a štvorboboch (do úvahy sa berú body pilotov). Kórejská republika ako organizátor má automaticky istú jednu miestenku vo všetkých troch disciplínach (dvojboby mužov, dvojboby žien, štvorboby). Dá sa predpokladať, že 21 miest zaplnia silné krajiny, na zostávajúcich osem si trúfajú preniknúť aj slovenskí bobisti, podľa prognóz skôr v štvorboboch ako v dvojboboch.

Slovákov pred sezónou zastrešilo Vojenské športové centrum Dukla, vzájomná spolupráca trvá od 1. októbra do 31. marca. V tíme figurujú okrem pilota Radka Matoušeka a Patrika Suballyho aj ďalší piati členovia, bývalí šprintéri Ladislav Noskovič, Jakub Fendek, Jozef Buvala, Vladimír Šimík a exvzpierač Lukáš Kožienka. Slováci si veľa sľubujú do nového súťažného modelu, vďaka ktorému dokážu stlačiť na jednu jazdu čas o 0,10 - 0,20 sekundy. Už solídne časy na trenažéri boli prísľubom pred sezónou. "Z posádky mám dobrý pocit, chalanov poznám. Ja som pri boboch osem rokov a jazdil som s rôznymi ľuďmi. Radka Matouška vnímam ako skvelého pilota s obrovskými skúsenosťami," povedal pre TASR Noskovič. "V kvalifikácii na olympiádu by nás potešili umiestenia v prvej desiatke na Európskom pohári. Bude to tvrdé, v dvojboboch sa stretne obyčajne 35-40 štartujúcich, v olympijskej sezóne aj viac. V štvorboboch rátajme s 25 až 30 posádkami, čiže treba zabojovať, aby sme sa umiestňovali do 15. miesta," dodal.

Slovenských bobistov, ktorí sa po ročnom výpadku predstavujú v novom zložení, neprenasledujú obavy. "Nepripúšťam si ich," vyhlásil Radek Matoušek. "Štartovať budeme výlučne v seriáli Európskeho pohára, dráhy poznám, verím, že sa nám cieľ podarí. Rezervy poznáme, nie vždy sa posádka zišla v príprave v plnom počte, preto sme zvolili taktiku, aby každý vedel naskakovať z rôznej pozície, čo nebýva štandardné. Keď sme boli na ľadovom trenažéri, už to vypadalo tak, že s bobom bežia bobisti, a nie atléti."

Kalendár Svetového pohára v boboch a skeletone 2017/18:

5.-11. novembra - Lake Placid (USA)
14.-19. novembra - Park City (USA)
20.-25. novembra - Whistler (Kan.)
4.-10. decembra - Winterberg (Nem.)
11.-17. decembra - Innsbruck (Rak.)
1.-7. januára - Altenberg (Nem.)
8.-14. januára - St. Moritz (Švajč.)
15.-21. januára - Königssee (Nem.)

Kalendár Európskeho pohára v boboch 2017/18:

11.-12. novembra - Lillehammer (Nór.)
23.-25.11. novembra - Altenberg (Nem.)
1.-3. decembra - Königssee (Nem.)
15.-17. decembra - La Plagne (Fr.)
5.-6. januára - Innsbruck (Rak.)
13.-14. januára - Winterberg (Nem.)