Ekonomika

Exportno-úverové agentúry V4 chcú medzinárodnú spoluprácu

TASR, 12. apríla 2024 11:44

Exportno-úverové agentúry sa čoraz intenzívnejšie zapájajú do národných strategických iniciatív.

Ilustračná snímka. Foto: TASR
Bratislava/Praha 12. apríla (TASR) - Koordinácia pozícií v otázkach spoločného záujmu na medzinárodných fórach, posilnenie vzájomnej spolupráce, či zdieľanie skúseností a príkladov dobrej praxe. To boli ciele výročného stretnutia exportno-úverových agentúr (ECA) krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré sa konalo tento týždeň v Prahe. Na podujatí pod záštitou českého predsedníctva sa zúčastnili Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), Česká exportní banka (ČEB), poľská exportno-úverová agentúra KUKE, maďarská EXIMBANK a slovenská EXIMBANKA SR.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Eximbanky Martina Vráblik Solčányiová, exportno-úverové agentúry sa čoraz intenzívnejšie zapájajú do národných strategických iniciatív, ako napríklad posilňovanie energetickej stability svojich krajín alebo podpora nákupu vstupov pre produkciu energie. V reakcii na geopolitický a hospodársky vývoj vo svete sa ECA krajín V4 zhodli na potrebe zdieľania rizika formou vzájomného poistenia, resp. zaistenia, alebo spolufinancovania projektov v spoločnom záujme exportérov.

"Perspektívu vidíme v zapojení exportérov, s podporou exportno-úverových agentúr V4, do spoločných projektov, ale aj konzorcií napríklad v rámci programov rozvojovej spolupráce EÚ alebo do rekonštrukcie Ukrajiny. Mosty, železnice, čističky vôd či energetická infraštruktúra sú príklady projektov, ktoré najmä v rozvojových krajinách spoločne realizujú české, poľské, maďarské a slovenské firmy s podporou exportno-úverových agentúr," zhodnotil námestník generálneho riaditeľa Eximbanky zodpovedný za financovanie Igor Barát. Pre slovenských exportérov je podľa neho vytváranie konzorcií výhodné a zmysluplné nielen z dôvodu jazykovej, historickej a ekonomickej blízkosti krajín V4, ale aj pre možnosti podieľať sa na väčších projektoch.



Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:52

Villeroy: Údaje o inflácii posilňujú dôveru v redukciu úrokov
Ako v prípade Francúzska, tak v rámci celej eurozóny sa medziročná miera inflácie udržala v apríli na úrovni z marca, čo predstavuje 2,4 %.

sk
dnes 19:49

Analýza: Dlhodobá udržateľnosť verejných financií sa vlani zhoršila
RRZ pripomenula, že v prípade neprijatia akýchkoľvek konsolidačných opatrení možno po roku 2026 očakávať významný nárast rizika defaultu.

sk
dnes 18:49

Produkcia ropy v štátoch OPEC v apríli klesla
Štáty OPEC vyťažili v apríli celkovo 26,49 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov).

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac