Ekonomika

Google nemusí vo Francúzsku doplatiť vyše miliardu eur na daniach

TASR, 13. júla 2017 11:38

Google a mnohé iné firmy sú známe tým, že vo Francúzsku aj v iných európskych krajinách si prostredníctvom sídla v Írsku, kde sú výhodnejšie daňové podmienky, optimalizujú dane.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Paríž 13. júla (TASR) - Francúzsky súd rozhodol, že americká spoločnosť Google nemusí doplatiť vo Francúzsku na daniach viac než miliardu eur, čo od nej požadovali francúzske úrady. Podľa súdu totiž systém, akým firma vo Francúzsku pôsobí, jej umožňuje zaplatiť len časť daní.

Francúzi požadovali od Google doplatiť za roky 2005 až 2010 na daniach 1,1 miliardy eur. Podľa parížskeho správneho súdu ale Google nemá v krajine "trvalé zastúpenie". V takom prípade by firma musela požadovanú sumu doplatiť. Spoločnosť síce má pobočku Google France, všetky kľúčové aktivity ale zabezpečuje sídlo firmy v Írsku. Prípad ešte nie je uzatvorený, nakoľko voči rozhodnutiu súdu je možné sa odvolať. Francúzske ministerstvo financií odvolanie zvažuje, pričom má na to dva mesiace.

Google a mnohé iné firmy sú známe tým, že vo Francúzsku aj v iných európskych krajinách si prostredníctvom sídla v Írsku, kde sú výhodnejšie daňové podmienky, optimalizujú dane. Táto stratégia umožňuje zahraničným spoločnostiam zvyšovať zisky aj cenu akcií.

Čo sa týka samotnej firmy Google, Francúzsko nie je jedinou európskou krajinou, kde sa americká spoločnosť dostala s daňovými úradmi do sporov. S cieľom ich urovnať sa firma napríklad v Taliansku dohodla na zaplatení 306 miliónov eur a vo Veľkej Británii na zaplatení 130 miliónov libier (146,19 milióna eur). V Británii pritom táto suma vyvolala nespokojnosť. Ako uviedli viacerí politici a ekonómovia, vzhľadom na príjmy Google v ostrovnej krajine je takáto dohoda pre americkú firmu mimoriadne výhodná.

Prečítajte si aj:

28. júna 2017 15:39

Pokuta Googlu do rozpočtu EÚ: Suma je vyššia ako príspevky veľa štátov
Google už avizoval, že zvažuje odvolanie proti pokute. No ak ju bude musieť zaplatiť, bude to nielen rekordný peňažný trest, ale aj pekný"jednorazový príjem pre EÚ.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 14:19

Inflácia v Nemecku zostala v apríli na marcovej úrovni 2,2 %
Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

sk
dnes 14:11

Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ
Apple je jedným z najhlasnejších verejných kritikov DSA a tvrdí, že zákon predstavuje pre užívateľov hrozby pre súkromie a bezpečnosť.

sk
dnes 14:03

Belgická ekonomika si v 1. štvrťroku udržala stabilný rast
Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny po očistení o sezónne a kalendárne vplyvy vzrástol o 0,3 % v porovnaní s posledným štvrťrokom minulého roka.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac