Slovensko

Google spustí na Slovensku, v ČR a Poľsku kampaň proti dezinformáciám

TASR, 25. augusta 2022 6:33

Klipy, ktoré budú bežať v reklamných slotoch na YouTube, Twitteri, TikToku i Facebooku, majú za cieľ pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy.

Vyhľadávač Google, foto z archívu. Foto: TASR/AP
Štokholm 25. augusta (TASR) - Dcérska spoločnosť Google, firma Jigsaw, spustí budúci týždeň na Slovensku, v Poľsku a Českej republike kampaň zameranú na boj proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch.

Psychológovia z britských univerzít v Cambridgei a Bristole v spolupráci s firmou Jigsaw vytvorili 90-sekundové klipy s cieľom "naočkovať" ľudí proti škodlivému obsahu na sociálnych sieťach, informovala v stredu agentúra Reuters.

Klipy, ktoré budú bežať v reklamných slotoch na YouTube, Twitteri, TikToku i Facebooku, majú za cieľ pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy.

"Keď ľuďom poviete, čo je pravda a čo je lož, mnohí sa budú o tom hádať... avšak môžete predvídať techniky, ktoré sa použijú pri šírení dezinformácií, ako napríklad v prípade ukrajinskej krízy," povedal Jon Roozenbeek, hlavný autor správy o výskume, na ktorom je kampaň založená.

Kampaň v spolupráci s miestnymi mimovládnymi organizáciami, overovateľmi faktov, akademikmi a odborníkmi na dezinformácie bude trvať jeden mesiac.

"Uvažujeme o tom ako o pilotnom pokuse, takže nie je absolútne žiadny dôvod, prečo by sa tento prístup nemohol rozšíriť do ďalších krajín," povedala vedúca výskumu v Jigsaw Beth Goldbergová.

"Poľsko bolo vybrané, pretože má najviac ukrajinských utečencov," dodala s tým, že Česko a Slovensko môžu byť užitočné príklady pre zvyšok Európy.


Prečítajte si aj:

25. augusta 2022 6:27

USA odsúdili plánované procesy s ukrajinskými vojnovými zajatcami
Šamdasáníová uviedla, že OHCHR nemá k zajatcom prístup, a takisto očakáva, že nedostane ani povolenie zúčastniť sa na chystaných procesoch.

sk
25. augusta 2022 6:22

Zelenskyj: Počet obetí útoku na železničnú stanicu vzrástol na 22
K útokom ruských síl došlo v deň, keď si Ukrajina pripomína Deň nezávislosti.

sk
25. augusta 2022 6:17

Neďaleko Kyjeva bolo skoro ráno počuť výbuchy
Záchranné zložky sú už v pohotovosti, dodal gubernátor Kyjevskej oblasti a vyzval obyvateľov, aby okamžite vyhľadali úkryt.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:44

Dolinková: Fungovanie detských pohotovostí by sa mohlo od júla skrátiť
Predseda ZMOS-u Jozef Božik zdôraznil, že konsolidácia APS sa nepáči ani ZMOS-u ani primátorom.

sk
dnes 19:08

Ministri pod Poľanou hovorili o návrhu zákona na odstraňovanie drevín
Sme na mieste, kde vyčistili lúku. Zostali tu veľké krásne stromy, ktoré plnia svoju úlohu. To, čo je lúka, má zostať lúkou, uviedol Takáč na mieste, ktoré sa nachádza pod Kaľamárkou.

sk
dnes 17:45

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí
Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

sk

Najčítanejšie Slovensko

Téma TASR



Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac