Zahraničie

Vo Vietname Google zablokoval zlomyseľné videá na YouTube

TASR, 24. mája 2019 10:19

Taktiež Facebook odstránil 200 stránok obsahujúcich protivládny obsah, uviedla spravodajská stránka Vnexpress.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Hanoj 24. mája (TASR) - Spoločnosť Google zablokovala viac ako 7000 "zlomyseľných" videí a zakázala 19 kanálov na YouTube vo Vietname na žiadosť vlády. Informovali o tom v piatok tamojšie štátne médiá.

Taktiež Facebook odstránil 200 stránok obsahujúcich protivládny obsah, uviedla spravodajská stránka Vnexpress.

Hanoj opakovane vyzýval v posledných rokoch technologické spoločnosti, aby odstránili zo svojich stránok "zlomyseľný" a "toxický" obsah, čo je vo Vietname často používaný eufemizmus pre protištátny obsah, napísala agentúra DPA a pripomenula, že v tejto komunistickej krajine je protivládna opozícia zakázaná.

Google ani Facebook sa zatiaľ nevyjadrili k týmto správam, avšak zdá sa, že účty sociálnych médií popredných protivládnych skupín, na ktoré sa Hanoj v minulosti zameriaval, v piatok fungovali. Aj stránky prodemokratickej skupiny Viet Tan na YouTube a Facebooku boli stále v prevádzke.

Organizácia Viet Tan vznikla začiatkom 80. rokov minulého storočia a je vietnamskou vládou považovaná za teroristickú organizáciu.

Hoci vietnamskí predstavitelia v minulosti úspešne podľa vlastných slov primali zahraničné technologické firmy, aby zasahovali proti protištátnemu obsahu, zostáva predovšetkým Facebook populárnym médiom pre blogerov z radov disidentov.

Zákon o kybernetickej bezpečnosti prijatý vlani v júni žiada od zahraničných digitálnych firiem uchovávať dáta vietnamských užívateľov v rámci Vietnamu do konca roku 2019. Aktivisti sa obávajú, že to povedie k tomu, že zahraničné technologické giganty budú pomáhať hanojským bezpečnostným zložkám pri potláčaní opozície.

Prečítajte si aj:

20. mája 2019 15:38

Huawei aj ďalej poskytuje bezpečnostné aktualizácie platformy Android
Keďže Android, ako uvádza Huawei, je open-source platforma, bude pokračovať v poskytovaní bezpečnostných aktualizácií, ako aj popredajných služieb pre všetkých existujúcich zákazníkov.

sk
20. mája 2019 13:34

Google utlmuje vzťahy s Huaweiom, ktorý tak stratí prístup k Androidu
Americký prezident Donald Trump minulý týždeň zakázal firmám v USA predávať kľúčovú technológiu v oblasti telekomunikácií čínskym spoločnostiam.

sk
12. apríla 2019 16:07

Nemecký portál Idealo žaluje Google a žiada odškodné pol miliardy eur
Žaloba je v podstate priamym dôsledkom dlhoročných procesov Európskej komisie v súvislosti s vyhľadávaním obchodov.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 22:14

Odborníci OSN: Na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR
Spojené štáty aj iné krajiny obviňujú KĽDR, že Rusku dodala zbrane na použitie vo vojne proti Ukrajine, ktorú ruské sily napadli vo februári 2022.

sk
dnes 21:55

Útok ruskej armády na Odesu si vyžiadal štyri obete
Z mesta hlásia aj škody na bytových domoch a civilnej infraštruktúre.

sk
dnes 21:50

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle
Zákaz sa vzťahuje na všetok obsah vyprodukovaný DW vrátane toho, ktorý zverejní na svojej webstránke, platforme YouTube či Telegram alebo na sociálnych sieťach ruskej redakcie.

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac