Slovensko

Google spustí na Slovensku, v ČR a Poľsku kampaň proti dezinformáciám

TASR, 25. augusta 2022 6:33

Klipy, ktoré budú bežať v reklamných slotoch na YouTube, Twitteri, TikToku i Facebooku, majú za cieľ pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy.

Vyhľadávač Google, foto z archívu. Foto: TASR/AP
Štokholm 25. augusta (TASR) - Dcérska spoločnosť Google, firma Jigsaw, spustí budúci týždeň na Slovensku, v Poľsku a Českej republike kampaň zameranú na boj proti dezinformáciám o ukrajinských utečencoch.

Psychológovia z britských univerzít v Cambridgei a Bristole v spolupráci s firmou Jigsaw vytvorili 90-sekundové klipy s cieľom "naočkovať" ľudí proti škodlivému obsahu na sociálnych sieťach, informovala v stredu agentúra Reuters.

Klipy, ktoré budú bežať v reklamných slotoch na YouTube, Twitteri, TikToku i Facebooku, majú za cieľ pomôcť ľuďom rozpoznať emocionálnu manipuláciu a hľadanie obetných baránkov v titulku správy.

"Keď ľuďom poviete, čo je pravda a čo je lož, mnohí sa budú o tom hádať... avšak môžete predvídať techniky, ktoré sa použijú pri šírení dezinformácií, ako napríklad v prípade ukrajinskej krízy," povedal Jon Roozenbeek, hlavný autor správy o výskume, na ktorom je kampaň založená.

Kampaň v spolupráci s miestnymi mimovládnymi organizáciami, overovateľmi faktov, akademikmi a odborníkmi na dezinformácie bude trvať jeden mesiac.

"Uvažujeme o tom ako o pilotnom pokuse, takže nie je absolútne žiadny dôvod, prečo by sa tento prístup nemohol rozšíriť do ďalších krajín," povedala vedúca výskumu v Jigsaw Beth Goldbergová.

"Poľsko bolo vybrané, pretože má najviac ukrajinských utečencov," dodala s tým, že Česko a Slovensko môžu byť užitočné príklady pre zvyšok Európy.


Prečítajte si aj:

25. augusta 2022 6:27

USA odsúdili plánované procesy s ukrajinskými vojnovými zajatcami
Šamdasáníová uviedla, že OHCHR nemá k zajatcom prístup, a takisto očakáva, že nedostane ani povolenie zúčastniť sa na chystaných procesoch.

sk
25. augusta 2022 6:22

Zelenskyj: Počet obetí útoku na železničnú stanicu vzrástol na 22
K útokom ruských síl došlo v deň, keď si Ukrajina pripomína Deň nezávislosti.

sk
25. augusta 2022 6:17

Neďaleko Kyjeva bolo skoro ráno počuť výbuchy
Záchranné zložky sú už v pohotovosti, dodal gubernátor Kyjevskej oblasti a vyzval obyvateľov, aby okamžite vyhľadali úkryt.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 18:09

Opozícia tvrdí, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese
Oskar Dvořák (PS) pripomenul, že pri optimalizácii siete nemocníc bol súčasťou prípravy tejto reformy.

sk
dnes 17:54

Poslanci neprijali uznesenie k porušovaniu práv rómskej menšiny
Cez uznesenie mala tiež NR SR vyzvať vládu SR, aby prijala rázne opatrenia na zabezpečenie dodržiavania Ústavy SR a medzinárodných zmlúv, ktorými je SR viazaná.

sk
dnes 17:45

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí
Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

sk

Najčítanejšie Slovensko

Téma TASR



Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac